פלור (פלורה) ודניאל ראסך

פלור (פלורה) ודניאל ראסך

פלור בתם של מאהי ומשה חי כהן-יזדי הארוני נולדה בכרמאנשאה בדצמבר 1930.

בשנת 1936 החלה את לימודיה במסגרת גן הילדים מטעם הקהילה היהודית בכרמאנשאה, ואחר כך המשיכה ללמוד בבית הספר 'אליאנס בנות' בעיר. בגיל 17 השתתפה בפעילויות החברתיות של 'תנועת החלוץ' באיראן, שם למדה גם עברית בכיתות למתקדמים. 'ארגון החלוץ' פעל באיראן מאז אמצע שנות ה-40, במטרה להקנות לצעירים את ערכי הציונות, ולעודד אותם לעלייה לישראל. 'תנועת החלוץ' נוהלה בידי שליחים מארץ ישראל, ובמסגרתה פעלו גם שליחים מקומיים, שהגיעו אל הקהילות היהודיות מערים שונות (המדאן, איספאהן, יזד ועוד).

פלור הכירה את דניאל ראסך כשהייתה בת שמונה עשרה, בעת שדניאל הגיע לכרמאנשאה כשליח, בעל תפקיד ארגוני בכיר מטעם 'תנועת החלוץ' של המדאן. במסגרת ביקוריו בכרמאנשאה נהג דניאל, יחד עם השליח מארץ ישראל, לשהות בבית משפחת משה חי ומאהי כהן-יזדי, שהיו קרובי משפחתו. אביו של דניאל משה ראסך, היה מורה לצרפתית בבית הספר 'אליאנס' בעיר המדאן, ואמו מרים חאנום הייתה בת דודה של משה חי, אביה של פלור. דניאל שהיה בחור נאה למראה ודיבר עברית רהוטה פגש את פלור בביקוריו בבית המשפחה, וכך נוצר הקשר בין בני הזוג.  הם נישאו בהמדאן בשנת 1951, שם גם נולד בנם הבכור בהזאד (יגאל)

בשנת 1954 עברה המשפחה לגור בטהראן, שם נולדו בנותיהם שהרזאד(רבקה), והומה(מרים). בטהראן עסקה פלור בפעילות התנדבותית ענפה, במסגרת תנועת הנשים היהודיות של טהראן "האטף". ארגון זה היה גוף שריכז את העזרה לנזקקי הקהילה בטהראן, ופתח בית אבות לקשישים יהודים, וכן חילק קצבאות לזוגות צעירים, ולתלמידים מצטיינים. במהלך שנות ה-60 וה-70 עבד דניאל בניהול חשבונות של בית מסחר גדול בטהראן, והמשיך גם בפעילות התנדבותית ענפה. בין יתר עיסוקיו, היה יועץ תקשורת לנציג היהודי בפרלמנט האיראני עד שנת 1979. במשך שנות מגוריהם בטהראן, הרבו פלור ודניאל לארח בביתם שליחים ונציגים אשר הגיעו מישראל לביקורים בקהילה היהודית בטהראן. אחרי המהפכה האיסלאמית באיראן, עלו פלור ודניאל לישראל והשתכנו ברחובות יחד עם בנותיהם שהרזאד והומה . דניאל ראסך נפטר בשנת 2004 ברחובות.

לאחר שעלתה לישראל והתאקלמה בה, המשיכה פלור והתנדבה במשך 15 שנים ב"מרכז לקשיש" ברחובות, שם הגישה עזרה לקשישים.

כתבה: פלור (פלורה) ראסך, רחובות, 2018