מכונת תפירה שנבזזה מבית משפחת חכימזאדה בכרמאנשאה

מכונת תפירה שנבזזה מבית משפחת מורווארי ואברהים חכימזאדה, במהלך פרעות 1909 בכרמאנשאה

סיפור מכונת התפירה מתוצרת 'Seidel & Naumann', שנרכשה בשנות ה-90 של המאה ה-19 בעיר כרמאנשאה בידי מורווארי ואברהם חכימזאדה, (הוריה של חנום נאז צאדקי-חכימזאדה חנום נאז צאדקי-חכימזאדה – קווים לדמותה) ועברה מיד ליד במשפחת חכימזאדה-צאדקי, במשך יותר ממאה ועשרים שנה, מתעד אירוע היסטורי קשה בחיי דרי הרובע היהודי בכרמאנשאה. אירוע שהתרחש בעשור הראשון של המאה ה-20 - עלילת דם ופרעות ביהודי כרמאנשאה.

בעקבות עלילת דם שהופצה בעיר, פרצו ב-28 במרץ 1909 פרעות ברובע היהודי בעיר. במהלך הפרעות, נרצחו שני יהודים, ורבים הוכו ונפצעו אנושות. רכוש יהודי רב נשדד מבתי הרובע היהודי בכרמאנשאה בידי השכנים המוסלמים. את מכונת התפירה שדדו הפורעים מביתם של מורווארי ואברהים, הוריה של חנום נאז חכימזאדה.

הרוחות נרגעו רק אחר שיצא צו מטעם השלטונות להפסקת הפרעות, והוטל על הבוזזים להחזיר את הרכוש השדוד. הרכוש הוחזר רק בחלקו הקטן, ורוכז בחצר בית הספר 'אליאנס' בכרמאנשאה. יהודי הקהילה התבקשו להגיע אל חצר בית הספר כדי לזהות את חפציהם. כך הושבה מכונת התפירה של משפחת חכימזאדה אל בעליה.

בבולטינים של ארגון ה'אליאנס' באותה שנה התפרסם המברק אשר נשלח ממנהל בית הספר 'אליאנס' בכרמאנשאה אל מרכז ארגון ה'אליאנס' בפריז, בו תוארו אירועי הפרעות.

בארכיון ה'אליאנס' בפריז נמצא תצלום ארכיוני יחיד המתעד את ההתכנסות של בני הקהילה היהודית בחצר בית הספר בכרמאנשאה, לצורך החזרת הרכוש.

בעשור השני של המאה ה-20 הועברה מכונת התפירה לידיה של חנום נאז צאדקי, בתם של מורווארי ואברהם. בשנות ה-30' של המאה ה-20 קיבלה את מכונת התפירה מאהי צאדקי-הארוני בתה של חנום נאז. המכונה שימשה את מאהי במשך יותר מחמישה עשורים.

מכונת התפירה, נשמרה ועברה במשך יותר ממאה ועשרים שנה בידי משפחות חכימזאדה, צאדקי, והארוני-אהרוני. סיפור מכונת התפירה משמש כיום, עדות לפרק קשה בהיסטוריה של הקהילה היהודית בכרמאנשאה.

אחר פטירתה של מאהי הארוני (נכדתם של מורווארי ואברהים חכימזאדה בשנת 2002, מכונת התפירה נותרה בידי משפחת כהן-אהרוני.

 

מכונת תפירה שנבזזה מבית משפחת אברהם (אברהים) ומורווארי חכימזאדה בימי הפרעות בכרמאנשאה (מרץ 1909).

מקור: אוסף משפחת כהן-אהרוני