שיחות עם המשורר דוד דוידיאן ‘מסרור’
תקופת ילדותו של המשורר בנאוואנד, על נעוריו בכרמאנשאה וראשית כתיבת שירה, על בחרותו בכרמאנשאה. גילויי שנאת יהודים ברחוב המוסלמי, ועל העידוד שקיבל מעמיתים מוסלמים במסגרת 'אגודת משוררי כרמאנשאה'.
שיחות עם המשורר דוד דוידיאן ‘מסרור’
נהרייה, ספטמבר 2020.
המשורר דוד דוידיאן, 'מסרור', נולד בשנת 1922 בעיר נאוואנד השוכנת בצפון-מזרח איראן, אך רוב שנות ילדותו, נעוריו ובחרותו עברו בכרמאנשאה.
בשיחות המובאות בפרק זה סיפר המשורר על תקופות של ילדות במחסור בנאוואנד, על מעבר המשפחה לכרמאנשאה, ושנות לימודיו בבית הספר 'אליאנס', שם עשה את צעדיו הראשונים בכתיבת שירה.
בימי נעוריו ובבחרותו היה דוידיאן הצעיר עד לגילויים רבים של נידוי ושנאת יהודים מצד האוכלוסייה המקומית המוסלמית, בהם עמד, ואיתן התמודד בדרכו. כמשורר צעיר התקבל לשורות 'אגודת משוררי כרמאנשאה', אגודת משוררים מוסלמים/איראניים אשר חבריה עודדו אותו להמשיך בכתיבת שירה בפרסית. הייתה זו אותה אסכולת של משוררים בני המאה ה-20 באיראן/כרמאנשאה אשר השפיעה על יצירתו של דוידיאן לאורך דרכו כמשורר.
בשיחות עמו סיפר המשורר על נסיבות העלייה לישראל יחד עם בני משפחתו, ותיאר תחושות של אושר וחופש, שהציפו אותו עם הגיעו לארץ, ואת החדווה שחש בצעדי הקליטה הראשונים במדינה החדשה. יחד עם זאת, לא פסקו געגועיו למולדתו - איראן, ולעירו כרמאנשאה.
דוד דוידיאן גם הביע בראיון זה את דעתו בנושאי אמונה, דת, וטבע האדם.
כמסגרת היסטורית לתקופת חייו באיראן/כרמאנשאה, תיאר המשורר את פועלו של המלך ריזא שאה פאהלווי לקידומה של איראן, והתייחס גם לעתיד משטר האיתוללות באיראן של ימינו.
במהלך השיחות שילב המשורר ציטוטים, ודקלם בעל פה שירה מפרי עטו.
הקשיים שעבר דוד דוידיאן במהלך נסיונותיו לעלות לישראל עם בני משפחתו. על תחושות החירות והאושר בם הוצף עם הגיעו לישראל ועל השנים הראשונות שלו בישראל.
על דת, אמונה, ותובנות אנוש.
שיחה על תקופת שלטון ריזא שאה פאהלווי והירהורים בנושא משטר האייתולות באיראן.
על געגועיו של המשורר לכרמאנשאה ולאיראן.
קריאת שירה: "ותאן" وطن - פואמה על מולדת רחוקה (כרמאנשאה/איראן - ר' בדקה 0:09:17 ).
צילום - חיים שפרינגר