עובדיה חגיגת (עבְּדוֹלְה חקיקת)

 

 

עובדיה (עבְּדוֹלה) חגיגת (חקיקת) היה בנה הבכור של חנה, בתו של החכם חכים אקאג'אן, שנישאה לאברהם משה חגיגי. בשנת 1904, כאשר היה בן 10, פרצה מגפת דבר בפרס, שהגיעה גם לכרמאנשאה וגרמה למותה של אמו חנה. עבדולה (עובדיה) ואחיו צבי (סלה) גדלו בבית הסבא חכים אָקָאגָ'אן. הוא למד בבית הספר 'אליאנס' בכרמאנשאה, השתלם בכוחות עצמו במקצוע הרוקחות והיה הבעלים של בית מרקחת משגשג בכרמאנשאה.

בצעירותו התחתן עם שרה, בת למשפחה מבוססת ומכובדת בכרמאנשאה - משפחת חַכּיםזאדה.

היה חבר במועצת העיר ופעל בוועד הקהילה היהודית ה'חברה'.

לימד צרפתית בתיכון והיה ממונה על הצנזורה על מברקים בשפה הצרפתית במשטרה.

השתתף במשלחות מטעם מושל המחוז. בשנת 1950 הוא ובן דודו, ד"ר עבדול עלי, היו בין מקבלי פניו של המלך מוחמד ריזא שאה פאהלווי בכרמאנשאה. בתצלום נראה השאה עומד בשמאל במדים ולצדו מושל מחוז כרמאנשאה. בימין התצלום (הראשון מימין) עומד עבדולה (עובדיה) חקיקת ובסוף השורה בן דודו, ד"ר עבדול עלי.

 

 

 

 

 

 

עד שנת 1952 היה עבדולה נציג הסוכנות היהודית בכרמאנשאה. הוא היה פעיל בארגון העלייה היהודית לארץ ישראל ועשה למען עלייתם של יהודים רבים. נציגי הג'וינט ונציגי ארגון 'החלוץ', שהגיעו לכרמאנשאה, התקבלו בביתו ברוחב לב.

בשנת 1952 מכר את רכושו ועלה לישראל דרך תורכיה. המזל לא האיר לו פנים. רוב רכושו אבד בדרכו לארץ. בישראל התגורר בירושלים. בשנים הראשונות עבד בבית מרקחת ברחוב קינג ג'ורג'. בשנות ה-70' וה-80' שקד על תרגום ספר תהילים לשפה הפרסית. כתב היד המקורי של הספר הופקד על ידי בני משפחתו בשנת 2017 בארכיון הספרייה הלאומית בירושלים.

------------------------------------------------------------------------------------------------

מקור: רבקה כהן, פתח תקוה.

מתוך: רוזלין (רוזה) כהן-מארי, שרשים למשפחת כהן-מארי, הוצאה פרטית, כפר סבא, 2004.