על דמותו וקורותיו של חכים אקאג'אן – שיחה עם נינתו רוזלין (רוזה) כהן-מארי

(14 בינואר 2019, כפר סבא)

רוזלין כהן-מארי נולדה בכרמאנשאה בשנת 1926 וגרה בה במשך העשור הראשון של חייה. את הידע הרב בנושא קורות בני משפחתה רכשה על ברכי סבתה ציפורה, (בתו של חכים אקאג'אן), שבקרבתה חיה משך שנים ארוכות, וממנה שמעה על קורות המשפחת. כמו כן, רכשה את הידע מאביה סלה (בצלאל) כהן, שנהג להשתתף בחוג הבית של חכים אקאג'אן, בו השתתף גם חכים נסיר. סלה כהן גם היה חברו של שמעון, בנו של חכים נסיר, בעת ששניהם לימדו בבית הספר 'אליאנס' בעיר.

בשנת 2004 פרסמה רוזלין את הספר "שרשים למשפחות כהן-מארי" (ר' עמ' 140-101) , שם כתבה בהרחבה על דמותו של חכים אקאג'אן (1938-1918).

בשיחה המצולמת בפרק זה מספרת רוזלין (רוזה) על קורותיו של חכים אקאג'אן ואחיו חכים נסיר אשר בעקבות פרעות בעירם הגיעו מגולפיגאן עם  משפחותיהם לכרמאנשאה בדרכם לארץ ישראל ('ירושלים'), ונשארו בה.

על הורי אביה, סלה (בצלאל) כהן, והורי אמה אביגיל, נכדתו של חכים אקאג'אן ובתו של משה בן מולא מארי-כהן. על אישיותו יוצאת הדופן של הרופא חכים אקאג'אן, רב ומנהיג רוחני גדול בתורה, שעסק לפרנסתו ברפואה טבעית.

רוזה מדברת על הרובע היהודי, על נישואי חכים אקאג'אן, ילדיו, ועל עיסוקו ברפואה טבעית ובאלכימיה. 

על גילויי אנטישמיות כלפי יהודים מצד האוכלוסייה המוסלמית בכרמאנשאה, על נסיבות האיסלום בכפייה בשנת 1896, של אחיו חכים נסיר, שאף הוא היה רופא ידוע ונערץ ברחבי מחוז כרמאנשאה, יחד עם 70 מבני משפחתו.  רוזלין (רוזה) כהן-מארי . (ר' עמ' 104, שם הביאה רוזלין בספרה את תרשים  השושלת המשפחתית של שני האחים, ואת שמות בני המשפחה שאוסלמו בכפייה).

בהמשך מספרת רוזלין גם על הצלתו של חכים אקאג'אן מאיסלום, על אופי היחסים בין שני האחים אחר האיסלום, על השיחות שניהלו בסוגיות של מחשבה יהודית, ועל אהבתו הגדולה של חכים אקאג'אן לארץ הקודש, ומסעו אליה בשנת 1892.

 

שיחה עם נינתו של חכים אקאג'אן רוזלין (רוזה) כהן-מארי

14 בינואר 2019, כפר סבא

מקור: אוסף חיים שפרינגר, ירושלים.